Ποντίκια στην Κύπρο

   

ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ψεκασμοί, Απολυμάνσεις, Τρόποι Καταπολέμησης και Εξολόθρευσης.

 

Mice and Rats in Cyprus 1 mice and rats in Cyprus

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με Ποντίκια στην Κύπρο, καθώς επίσης και με τους αρουραίους και γενικά με τρωκτικά.

ΠΟΝΤΙΚΙΑ

O ποντικός δεν θα πρέπει να συγχύζεται με τον μικρό αρουραίο. Το κεφάλι και τα πόδια του ποντικού είναι σε αναλογία με το σώμα του.
Τα ποντίκια έχουν εξαιρετικές αναπαραγωγικές ιδιότητες. Στις 35 ημέρες της ζωής τους ωριμάζουν και μεταφέρουν τα έμβρυα για 18 έως 21 ημέρες. Αν η θηλυκιά αποβάλει μπορεί να ξαναμείνει έγκυος μέσα σε 48 ώρες. Ο μέσος όρος των νεογνών είναι περίπου 6.

Γενετικοί παράγοντες, η εύρεση τροφής και η θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσουν αυτό το νούμερο. Το θηλυκό θηλάζει τα νεογνά για περίπου 4 εβδομάδες και μπορεί να μείνει έγκυος κατά την διάρκεια αυτή.
Για τους λόγους αυτούς και σε ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να παράγει μικρά κάθε 40 με 50 ημέρες. Κάτω από ιδανικές συνθήκες ( οι οποίες βρίσκονται εσωτερικά) τα ποντίκια μπορούν να αναπαραχθούν όλο το χρόνο.
Τα νεογέννητα ποντίκια είναι εξαιρετικά μικρά, τυφλά, ροζ, και γυμνά. Μετά από τρεις εβδομάδες περίπου είναι πλήρως καλυμμένα με τρίχωμα, κάνουν μικρές διαδρομές από τις φωλιές τους και τρέφονται με στερεά τροφή. Τα ποντίκια ζουν συνήθως 15 – 18 μήνες.

ΑΡΟΥΡΑΙΟΙ

Ο Νορβηγικός αρουραίος είναι ο πιο συνηθισμένος των αρουραίων και συναντάται παντού. Ο αρουραίος της οροφής συνήθως βρίσκεται στα λιμάνια και είναι επίσης ένας οικιακός αρουραίος.

Τα αρσενικά είναι ικανά για ζευγάρωμα κάθε στιγμή αλλά τα θηλυκά ανταποκρίνονται μόνο στην διάρκεια των ζεστών περιόδων οι οποίες μπορεί να επεκταθούν και 9 μήνες. Ο αριθμός των νεογνών σε μια γέννα θηλυκού είναι 6 – 8. Μπορούν να κάνουν μέσα σ’ ένα χρόνο από 3εως12 γέννες, με, μέσο όρο 3 έως 6 την χρονιά. Τα νεογέννητα είναι εξαρτώμενα από την μητέρα τους σε τροφή για περίπου 3 εβδομάδες και μετά τρέφονται με στερεή τροφή.
ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Οι αρουραίοι και τα ποντίκια έχουν χαμηλή όραση και αχρωματοψία αλλά η αίσθηση της οσμής, της γεύσης, της ακοής και της αφής είναι εξαιρετικά αναπτυγμένη.
Δραστηριοποιούνται συνήθως, μισή με μια ώρα μετά το σούρουπο αφού το περιβάλλον έχει γίνει ήσυχο. Όταν δεν ενοχλούνται ψάχνουν για τροφή οποιαδήποτε στιγμή στην διάρκεια της μέρας ή της νύχτας.
Ένα από τα πιο αγαπημένα μέρη φωλιάσματος για τους αρουραίους είναι κάτω από το έδαφος, στα πατώματα των κτιρίων, και άλλες κλειστές περιοχές των κτιρίων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν καταφύγιο. Φωλιές συχνά βρίσκονται σε σωρούς από σκουπίδια και εμπορεύματα, που έχουν αποθηκευτεί πάνω από μήνα χωρίς να μετακινηθούν. Στις κατοικημένες περιοχές ζουν εξωτερικά σε αυλές, γκαράζ, πέτρες και σε υπόνομους.
Σκάβουν στο έδαφος με τα μπροστά πόδια και πετούν το χώμα με τα πίσω, μπορούν επίσης να τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα, να πηδούν, να σκαρφαλώνουν και να κολυμπούν περίφημα.

ΠΙΘΑΝΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Τα τρωκτικά συνήθως στις οικίες καταστρέφουν και επιμολύνουν τα τρόφιμα. Θεωρούνται υπεύθυνα για πολλές ζημιές που γίνονται σε σπίτια και αγρούς, Μασούν οτιδήποτε υλικό μπορεί να φανεί χρήσιμο για την δημιουργία των φωλιών τους, όπως χαρτιά, υφάσματα, υαλοβάμβακα καθώς και σκληρά υλικά όπως κόκαλα, αλουμίνιο, καλώδια, ξύλα κ.α.

Το σμάλτο των δοντιών τους είναι 5,5 φορές ισχυρότερο από το ατσάλι.
Τα σαγόνια τους μπορούν να ασκήσουν πίεση 24, 000 lbs/ inc2.Μπορούν εύκολα να μασήσουν πλαστικές σωλήνες, μεταλλικούς κάδους και επιπλέον μπορούν να προκαλέσουν φωτιές από το μάζεμα των σπίρτων στις φωλιές τους και με την πρόκληση βραχυκυκλώματος από το μάσημα των καλωδίων.
Παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορεί να μεταφερθούν απ’ ευθείας στον άνθρωπο από το δάγκωμα του ποντικού ή από τα τρωκτικά σε παράσιτα όπως ψύλλους – τσιμπούρια – ψείρες κ.λ.π, που τσιμπούν τον άνθρωπο και τα ποντίκια ή από την μόλυνση των τροφίμων με τα κόπρανα και τα ούρα τους.( Πανώλη, τυφοειδής πυρετός, λεπτοσπείρωση τριχίνωση και τροφική δηλητηρίαση.)

CHARACTERISTICS OF COMMENSAL RODENTS

Characteristic

Norway Rat

Roof Rat

House Mouse

General appearance

large , robust

sleek ,graceful

small,slender

Adult size Weight (gm)

7-18 oz/200 – 500g

5 – 9 oz/150 – 250g

0,4 – 1 oz/12 – 30g

Length ( nose to tip of tail )
Head and body ( mm )

7- 9,5 in/18-25 cm

6 – 8 in/16 – 20 cm

2 – 3,5 in/6 -9 cm

Tail ( mm )

6 – 8 in/15 – 21 cm

7 – 10 in/19 – 25 cm

3 – 4 in/7 -10 cm

Snout

blunt

pointed

pointed

Ears

small,covered with short hair do not reach eyes..

large ,nearly naked can be pulled over eyes

large,some hair

Eyes

small

large,prominent

small

Tail

dark above,pale beneath

uniformly dark

uniformly dark

Fur

brown with scattered black ( agouti ) venter grey to yellow/white
Shaggy

agouti to gray to black venter white gray or black
Smootn

Light brown
Light gray
Smooth

Droppigs

capsule shaped, 2cm / 3/4 – 1 in

spindle shaped,
1 cm / 0,5 in

rod shaped,
3 – 6 mm / 0,5 in

SENSES

Sight

poor,color blind

poor, color blind

poor ,color blind

Smell, taste, touch, hearing

excellent

excellent

excellent

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τρωκτικοκτονίας θα πρέπει να εφαρμοστεί για την αποτελεσματική εξόντωση των τρωκτικών. Η αναγνώριση των διαδρόμων – φωλιών και των τρυπών είναι πολύ σημαντική.

Χρήσιμα εργαλεία είναι διαθέσιμα για την καταπολέμηση όπως τα αντιπηκτικά δολώματα, οι κολλητικές παγίδες και οι “φάκες”.

Υπάρχει λύση!

Τα ποντίκια στην Κύπρο μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Η εταιρεία μας εξολοθρεύει με ειδικές μεθόδους και ψεκασμούς τα ποντίκια στην Κύπρο, ανάλογα με το είδος τους χρησιμοποιώντας φάρμακα εγκεκριμένα από τις Υγειονομικές Αρχές του Υπουργείου Γεωργίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι τεχνικοί επιστήμονες της FLY PEST CONTROL είναι πάντα κοντά σας και έχουν στη διάθεση τους μια σειρά από πανίσχυρα απολυμαντικά, εντομοκτόνα, μεθόδους για την αντιμετώπιση των εντόμων και τρωκτικών και παρέχουν τη βεβαιότητα ότι η προσβολή έχει αντιμετωπιστεί πλήρως με ικανοποιητικά αποτελέσματα, παρέχοντας υψηλό επίπεδο ασφάλειας για την οικογένεια σας αλλά και για τα κατοικίδια ζώα σας.

Για αυτό, σε περίπτωση που έχετε πρόβλημα με τα Ποντίκια στην Κύπρο, μην διστάσετε να μας καλέσετε για δωρεάν επιθεώρηση και συμβουλές. Είμαστε διαθέσιμοι όλο το 24ωρο για οποιοδήποτε πρόβλημα έχετε. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 99623363, 22311698

Εμπιστευτείτε τους ειδικούς!