Κοριός στην Κύπρο

   

Κοριός στην Κύπρο

Ψεκασμοί, Απολυμάνσεις, Τρόποι Καταπολέμησης και Εξολόθρευσης.

 

bedbugs in Cyprus 1 bedbugs in Cyprus

Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο ο Κοριός στην Κύπρο. Η εταιρεία μας εξειδικεύεται στην εξολόθρευση τους καθώς και στην απολύμανση στο χώρο.

Οι κοριοί είναι παρασιτικά έντομα της οικογενείας Cimicid και τρέφονται αποκλειστικά με αίμα. Ο όρος συνήθως αναφέρεται σε μέλη του γένους Cimex των οποίων το Cimex lectularius, ο κοινός κοριός, είναι και το πιο γνωστό, δεδομένου ότι προτιμά να τρέφετε με αίμα από θερμά σώματα. Ο άνθρωπος είναι ιδανικός οργανισμός για τα γεύματα των κοριών.

Το όνομα του «κοριός» προέρχεται από το Cimex lectularius. Προτιμάει τα ζεστά σπίτια και ιδιαίτερα κοντά ή μέσα στα κρεβάτια και στα κλινοσκεπάσματα ή άλλες περιοχές του ύπνου. Δραστηριοποιούνται κυρίως την νύχτα, αλλά δεν είναι αποκλειστικά νυκτόβια. Συνήθως τρέφονται χωρίς να γίνονται αντιληπτοί.

Από τα δαγκώματα των κοριών μπορούν να προκύψουν μια σειρά από δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, όπως δερματικά εξανθήματα, ψυχολογικές επιπτώσεις, και αλλεργικά συμπτώματα. Η διάγνωση περιλαμβάνει τόσο την εύρεση κοριών όσο και την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Ιστορική αναδρομή

Οι κοριοί είναι γνωστοί ως ανθρώπινα παράσιτα για χιλιάδες χρόνια.
Πριν από μερικά εκατομμύρια χρόνια οι κοριοί ζούσαν στις φωλιές των πουλιών και των νυχτερίδων. Κάποιοι από αυτούς, προσαρμόστηκαν και στο περιβάλλον του ανθρώπου και ζουν μέσα στις κατοικίες μας, και πιο συγκεκριμένα, στα κρεβάτια μας.

Στις αρχές του 1940, είχαν σχεδόν εξαλειφτεί από τον ανεπτυγμένο κόσμο. Το 1995 όμως παρουσιάστηκε αύξηση της εμφάνισης τους. Παρουσιάζεται αύξηση της προσβολής των ανθρώπινων οικοτόπων και τα κρούσματα σε γενικές γραμμές παρουσιάζουν αύξηση.

Χαρακτηριστικά

Το χρώμα του ενήλικου κοριού είναι ανοικτό καφέ έως κοκκινωπό-καφέ. Είναι επίπεδος με ωοειδές σχήμα και δεν έχουν φτερά. Τα μπροστινά φτερά είναι υποτυπώδης. Οι ενήλικες έχουν διαστάσεις 4-5 mm σε μήκος και 1.5-3 mm πλάτος.

Οι νύμφες που έχουν πρόσφατα εκκολαφθεί είναι ημιδιαφανές, ανοιχτόχρωμες που γίνονται καφετί καθώς απορρίπτουν το δέρμα τους. Ο κοριός μετά του γεύμα αίματος φαίνεται με ένα φωτεινό κόκκινο χρώμα, καθώς η κοιλιά του είναι ημιδιαφανής. Το χρώμα αυτό σιγά σιγά εξασθενεί μέσα σε μερικές ώρες και μετά από δύο ημέρες θα γίνει αδιαφανές και μαύρο καθώς θα έχει χωνέψει το γεύμα του. Πολλές φορές τους μπερδεύουν με άλλα έντομα μικρές κατσαρίδες, σκαθάρια. Εκπέμπουν μια χαρακτηριστική δυσάρεστη οσμή όταν συνθλίβονται.

Οι κοριοί χρησιμοποιούν τις φερομόνες τους για να επικοινωνούν καθώς και για τη διατροφή και την αναπαραγωγή τους.
Η διάρκεια ζωής των κοριών ποικίλλει ανάλογα με τα είδη και εξαρτάται επίσης από τη διατροφή τους.

Ο κοριός μπορεί να επιβιώσει σε ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών και ατμοσφαιρικών συνθηκών. Κάτω από τους 16,1 °C οι ενήλικες μπαίνουν σε ημι-χειμερία νάρκη και μπορούν να επιμηκύνουν το χρόνο επιβίωσης τους. Μπορούν να επιβιώσουν για τουλάχιστον πέντε ημέρες στους -10 °C, αλλά θα πεθάνουν μετά από 15 λεπτά από την έκθεση σε -32 ° C. Δείχνουν να έχουν υψηλή ανοχή στην αποξήρανση, αφού ζουν σε χαμηλή υγρασία σε θερμοκρασίες 35-40 ° C, ακόμη και μετά την απώλεια του ενός τρίτου του σωματικού τους βάρους.

Το θερμικό σημείο θανάτου για το C. lectularius είναι αρκετά υψηλό, 45 ° C, και για να σκοτωθεί σε όλα του τα στάδια (νύμφη, ενήλικας κλπ) της ζωής του χρειάζονται 7 λεπτά έκθεσης σε 46 °C. Δεν μπορούν όμως να επιβιώσουν σε υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα για πολύ καιρό. Η έκθεση τους όμως σε σχεδόν καθαρή ατμόσφαιρες αζώτου, φαίνεται να έχουν σχετικά μικρή επίδραση, ακόμη και μετά από 72 ώρες.

Ανάλογα με την δική σας ανοχή στα τσιμπήματα, μπορεί να μην ανακαλύψετε ότι έχετε τσιμπηθεί για μέρες, ενώ μερικοί άνθρωποι το καταλαβαίνουν αμέσως ή μέσα σε λίγες ώρες.

Οι κοριοί όταν νιώσουν κίνδυνο παριστάνουν ότι είναι νεκροί, από εκεί έχει γίνει και γνωστή η έκφραση ‘’παριστάνει τον ψόφιο κοριό’’.

Όταν επισκεπτόμαστε ένα ξενοδοχείο είναι προτιμότερο να τοποθετούμε τις αποσκευές μας ψηλά, σε τραπέζια και καρέκλες.

Αυγά

Τα Αυγά των κοριών είναι μικροσκοπικά σαν κόκκους ρυζιού. Παραμένουν κολλημένα στη θέση τους και χρειάζονται 6-10 ημέρες για να εκκολαφθούν.

Νυμφών – 5 στάδια

Πρόκειται για νεαρούς κοριούς πως όμως μπορούν να δαγκώσουν. Καθώς μεγαλώνει ρίχνει το δέρμα του. Πριν από τα γεύματα είναι διάφανα, και σχεδόν δεν φαίνονται, ενώ όταν τραφούν γίνονται κόκκινα. Οι νύμφες, όπως και οι ενήλικες λαμβάνουν τα γεύματα αίματος από θερμόαιμους ξενιστές, όπως οι άνθρωποι, άλλα θηλαστικά και πτηνά στην περίπτωση πάντα που δεν μπορούν να βρουν άνθρωπο ξενιστή.

Ενήλικες

Οι ενήλικες κοριοί έχουν το μέγεθος ενός σπόρου μήλου. Η τυπική διάρκεια ζωής ενός κοριού είναι 6-12 μήνες και μπορεί να επιζήσουν για μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς τροφή. Υπάρχουν και αναφορές πως μπόρεσαν να ζήσουν και πάνω από χρόνο χωρίς τροφή.

Αναπαραγωγή

Μπορούν να κάνουν 5-7 αυγά την ημέρα και 200-500 κατά την διάρκεια της ζωής τους. Οι αρσενικοί κοριοί είναι σεξουαλικά επιθετικοί. Για το λόγο αυτό , τα θηλυκά αφού ζευγαρώσουν 2-3 φορές, μετακινούνται σε νέα περιοχή για την αποφύγουν τα αρσενικά. Το ζευγάρωμα αποτελεί μια μοναδική μορφή συνουσίας και ονομάζεται «τραυματική γονιμοποίηση» με την οποία το αρσενικό διεισδύει στο κοιλιακό τοίχωμα της γυναίκας τα εξωτερικά γεννητικά όργανα του και εγχέει μέσα στην κοιλότητα του σώματος της το σπέρμα του. Στην περίπτωση που ζευγαρώσουν παραπάνω από 9 φορές, ο θηλυκός κοριός μπορεί να πεθάνει.
Οι θηλυκοί κοριοί γεννούν σε προστατευμένη θέση (στρώμα ραφές, ρωγμές στα ελατήρια κλπ.).

Υπάρχει λύση!

Ο Κοριός στην Κύπρο μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Η εταιρεία μας εξολοθρεύει με ειδικές μεθόδους και ψεκασμούς τον κοριό στην Κύπρο, ανάλογα με το είδος τους χρησιμοποιώντας φάρμακα εγκεκριμένα από τις Υγειονομικές Αρχές του Υπουργείου Γεωργίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι τεχνικοί επιστήμονες της FLY PEST CONTROL είναι πάντα κοντά σας και έχουν στη διάθεση τους μια σειρά από πανίσχυρα απολυμαντικά, εντομοκτόνα, μεθόδους για την αντιμετώπιση των εντόμων και τρωκτικών και παρέχουν τη βεβαιότητα ότι η προσβολή έχει αντιμετωπιστεί πλήρως με ικανοποιητικά αποτελέσματα, παρέχοντας υψηλό επίπεδο ασφάλειας για την οικογένεια σας αλλά και για τα κατοικίδια ζώα σας.

Για αυτό, σε περίπτωση που έχετε πρόβλημα με τον κοριό στην Κύπρο, μην διστάσετε να μας καλέσετε για δωρεάν επιθεώρηση και συμβουλές. Είμαστε διαθέσιμοι όλο το 24ωρο για οποιοδήποτε πρόβλημα έχετε. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 99623363, 22311698

Εμπιστευτείτε τους ειδικούς!