Κατσαρίδες στην Κύπρο

   

ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ψεκασμοί, Απολυμάνσεις, Τρόποι Καταπολέμησης και Εξολόθρευσης.


cockroaches in Cyprus 1 cockroaches in Cyprus

Πολλά άτομα αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις κατσαρίδες στην Κύπρο.Οι κατσαρίδες αποτελούν έναν από τους σοβαρότερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς μεταδίδουν ασθένειες όπως η δυσεντερία, η γαστρεντερίτιδα, η διάρροια, ο τύφος, η πολιομυελίτιδα και η σαλμονέλα.

Υπάρχουν πάνω από 3.500 διαφορετικά είδη κατσαρίδων, όμως στην Κύπρο βρίσκουμε περίπου 4 κατηγορίες που είναι οι πιο συνηθισμένες. Συνήθως τις βρίσκουμε  σε εμπορικές εγκαταστάσεις παρασκευής ή διαχείρισης τροφίμων, όπως εστιατόρια και εταιρείες τροφοδοσίας. Ωστόσο, είναι σύνηθες φαινόμενο και σε οικιακά περιβάλλοντα, όπου ζουν στις κουζίνες και στις αποχετεύσεις.

Οι κατσαρίδες είναι νυκτόβια πλάσματα, τα οποία κρύβονται την ημέρα σε ρωγμές και σχισμές γύρω από πηγές τροφής και νερoύ, όπως κουζίνες και νεροχύτες.Οι πολύπλοκες σωληνώσεις και οι υπόγειοι αγωγοί στα μεγάλα κτήρια καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την καταπολέμησή τους.Η μόλυνση των τροφίμων προκαλείται όταν η κατσαρίδα μετακινείται από το κρησφύγετό της σε χώρους παρασκευής φαγητού.Οι κατσαρίδες στην ουσία τρώνε τα πάντα, από τροφές για τους ανθρώπους έως δέρμα, χαρτί, ακόμη και άλλες κατσαρίδες.

Πιο κάτω αναλύονται οι κατηγορίες των κατσαρίδων που τις συναντούμε στην Κύπρο.

Blatta orientalis

 

 

Κοινή ονομασία:

Ανατολική κατσαρίδα

Μήκος:

17–30 χλστ. σε ενήλικη φάση

Χρώμα και περιγραφή:

Πολύ σκούρο χρώμα, σχεδόν μαύρο. Έχουν φτερά που δεν καλύπτουν την κοιλιά τους, δεν πετούν.

Συνήθειες και περιβάλλον διαβίωσης:

Προτιμούν χώρους που είναι σκοτεινοί, μη ορατοί, υγροί και ψυχροί, όπως τα κελάρια/υπόγεια. Ως εκ τούτου, ορισμένα κρησφύγετα μπορεί να βρίσκονται εκτός της περιοχής εξολόθρευσης καθιστώντας δύσκολη την καταπολέμησή τους. Δραστήριες κυρίως τη νύχτα και την αυγή. Αντέχουν στο κρύο.

Κύκλος ζωής:

Έως 500 ημέρες

Ρυθμός αναπαραγωγής:

Τα θηλυκά γεννούν έως 10 κάψουλες σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Κάθε θήκη περιέχει 14–16 αυγά.

Periplaneta americana

 

 

Κοινή ονομασία:

Αμερικανική κατσαρίδα

Μήκος:

25–40 χλστ. σε ενήλικη φάση

Χρώμα και περιγραφή:

Κοκκινωπά φτερά που καλύπτουν πλήρως την κοιλιά. Κίτρινη λωρίδα γύρω από την άκρη του προνώτου. Μπορεί να πετά.

Συνήθειες και περιβάλλον διαβίωσης:

Προτιμά τους σκοτεινούς, μη ορατούς, ζεστούς και υγρούς χώρους. Εμφανίζεται συχνά σε σημεία αποθήκευσης και παρασκευής φαγητού. Ως εκ τούτου, ορισμένα κρησφύγετα μπορεί να βρίσκονται εκτός της περιοχής εξολόθρευσης καθιστώντας δυσκολότερη την καταπολέμησή τους.

Κύκλος ζωής:

450 ημέρες. Ρυθμός αναπαραγωγής: Τα θηλυκά γεννούν 9–10 θήκες αυγών σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Καθεμιά περιέχει 12–16 αυγά.

Supella longipalpa

 

 

Κοινή ονομασία:

Καφέ ριγωτή κατσαρίδα

Μήκος:

10–15 χλστ. σε ενήλικη φάση

Χρώμα και περιγραφή:

Κοκκινωπή/καφετιά με κίτρινη άλω γύρω από την άκρη του προνώτου.Έχει 2 ανοιχτές καφεκίτρινες λωρίδες κατά μήκος του σώματος. Έχουν επίπεδο σώμα με αγκαθωτά πόδια και μακριές κεραίες. Τα ενήλικα αρσενικά μπορούν να πετούν.

Συνήθειες και περιβάλλον διαβίωσης:

Παρόμοιες συνήθειες με τη Γερμανική κατσαρίδα. Προτιμούν τις συνθήκες ζέστης και υγρασίας και τα στενά κρησφύγετα. Τα θηλυκά κολλούν τις θήκες με τα αυγά σε έπιπλα και ντουλάπια.

Κύκλος ζωής:

160 ημέρες. Ρυθμός αναπαραγωγής: Τα θηλυκά γεννούν 10-14 θήκες αβγών (ωοθήκες) σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Κάθε θήκη περιέχει 10–18 αυγά.

Blatella germanica

 

 

Κοινή ονομασία:

Γερμανική κατσαρίδα

Μήκος:

12–15 χλστ. σε ενήλικη φάση.

Χρώμα και περιγραφή:

Κιτρινωπό, καφέ με δύο διαμήκεις μαύρες λωρίδες στο προνώτο (pronotum). Έχουν φτερά αλλά συνήθως δεν πετούν.

Συνήθειες και περιβάλλον διαβίωσης:

Κατά κύριο λόγο νυκτόβιες. Προτιμούν συνθήκες ζέστης και υγρασίας. Προτιμούν τα στενά κρησφύγετα κοντά σε τροφή και νερό. Μπορούν να σκαρφαλώνουν σε λείες επιφάνειες. Τα θηλυκά μεταφέρουν την ωοθήκη που είναι προσκολλημένη στην κοιλιά τους, έως ότου οι νύμφες είναι σχεδόν έτοιμες να εκκολαφθούν.

Κύκλος ζωής:

100–200 ημέρες. Ρυθμός αναπαραγωγής: Τα θηλυκά γεννούν 4-8 θήκες αβγών (ωοθήκες) σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Κάθε θήκη περιέχει 30–40 αυγά.

Υπάρχει λύση!

Οι κατσαρίδες στην Κύπρο μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Η εταιρεία μας εξολοθρεύει με ειδικές μεθόδους και ψεκασμούς τις Κατσαρίδες στην Κύπρο, ανάλογα με το είδος τους χρησιμοποιώντας φάρμακα εγκεκριμένα από τις Υγειονομικές Αρχές του Υπουργείου Γεωργίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι τεχνικοί επιστήμονες της FLY PEST CONTROL είναι πάντα κοντά σας και έχουν στη διάθεση τους μια σειρά από πανίσχυρα απολυμαντικά, εντομοκτόνα, μεθόδους για την αντιμετώπιση των εντόμων και τρωκτικών και παρέχουν τη βεβαιότητα ότι η προσβολή έχει αντιμετωπιστεί πλήρως με ικανοποιητικά αποτελέσματα, παρέχοντας υψηλό επίπεδο ασφάλειας για την οικογένεια σας αλλά και για τα κατοικίδια ζώα σας.

Για αυτό, σε περίπτωση που έχετε πρόβλημα με τις Κατσαρίδες στην Κύπρο, μην διστάσετε να μας καλέσετε για δωρεάν επιθεώρηση και συμβουλές. Είμαστε διαθέσιμοι όλο το 24ωρο για οποιοδήποτε πρόβλημα έχετε. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 99623363, 22311698

Εμπιστευτείτε τους ειδικούς!